Újra indul a mezőgazdasági kisüzemek működését támogató pályázat

2016-ot követően újra meghirdetésre kerül a mezőgazdasági kisüzemek támogatása. A pályázati felhívás tervezete elérhető, azonban a végleges megjelenésig még lehetnek a részletekben változások.

A pályázat célja olyan, jellemzően őstermelői keretek között gazdálkodó személyek támogatása, akik már rendelkeznek egy bizonyos gazdasággal, de a fejlesztéseikhez, növekedésükhöz ideális lenne egy kisebb, a gazdaság céljaira szabadabban elkölthető összeg.

A támogatásban azon őstermelők, mezőgazdasági egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek vehetnek részt akiknek székhelyük vagy életvitelszerű tartózkodási helyük legalább 12 hónapja a jogosult településen van és ezt fenntartják a projekt végéig. A jogosult települések a 10.000 főnél kisebb lakossággal rendelkező vidéki települések és a 10.000 fő feletti lakossággal rendelkező tanyás települések külterületei.

A gazdasági mutatók tekintetében két feltétel közül kell legalább az egyiket teljesíteni.

  1. Minimum 3.000, legfeljebb 6.000 euró Standard termelési értékkel (üzemmérettel) kell rendelkezni az előző vagy az azt megelőző lezárt üzleti éven. Ez hozzávetőleg 825.750 Ft és 1.651.500 Ft közötti üzemméretet jelent.

    Példák a fenti üzemméretre:

    • 4 – 5 hektár szántó
    • 1,1 – 2,1 hektár gyümölcsös
    • 1,7 – 3,3 hektár szőlő
    • 1.000 – 1.500 m2 üvegház vagy fóliasátor
    • 34 – 67 méhcsalád

    Természetesen az üzeméret többféle területtípusból és ágazatból is összeállhat, így a vegyes gazdálkodást folytató gazdaságok előtt is nyitott a lehetőség.

    .

  2. Minimum 3.000, legfeljebb 6.000 euró elért nettó árbevétel az előző vagy az azt megelőző lezárt üzleti évben. 2019. üzleti év esetében ez 962.940 Ft és 1.925.880 Ft közötti igazolt árbevételt jelent, míg 2018. üzleti évnél a határösszegek 930.990 Ft – 1.861.980 Ft. Közös őstermelői igazolvány esetén a támogatást igényló személyi jövedelemadó bevallásában feltüntetett adatokat kell figyelembe venni.

Fontos változás az előző programhoz képest, hogy már nem előírás a főállású őstermelői jogviszony, a támogatásra azon gazdálkodók is pályázhatnak, akik a mezőgazdasági tevékenységet mellékállásban folytatják.

Ugyanígy könnyítés, hogy a gazdasági feltételeket nem három év átlagában, hanem egy adott évre vonatkozóan kell teljesíteni.

A támogatás összege 15.000 euró, melyet két részletben, előfinanszírozás keretében kerül kifizetésre.

A támogatást a gazdaság céljaira kell fordítani, és további vállalás, hogy a gazdaság működését 5 évig fenn kell tartani, valamint a negyedik év végére el kell érni a 6.000 euró STÉ értékű üzemméretet vagy értékesítésből a 6.000 euró nettó árbevételt.

A támogatás felhasználható építésre, felújításra új vagy használt gép, eszköz beszerzésére, alapanyag, takarmány vagy állatok vásárlására a pályázó belátása szerint.

Amennyiben a pályázati lehetőség felkeltette érdeklődését, kérem lépjen velem kapcsolatba elérhetőségeimen!