„Átmeneti év” – mit jelent ez a gyakorlatban?

Egyre több forrásból lehet hallani, hogy a 2021-es év „átmeneti év” lesz a támogatások szempontjából.  

.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? 

Átmeneti évben a Közös Agrárpolitika új költségvetéséből történik a támogatások kifizetése, de még a régi programok szabályai szerint. Ilyen év volt 2014 is, amikor már a KAP 2014-2020 forrásaiból, de még a KAP 2006-2013 alapján indított támogatásokra lehetett igénylést benyújtani. 

.

Előre bocsátva, hogy sok részletszabály még kidolgozatlan, illetve nem ismert, azt már tudni lehet, hogy 2021-ben is ugyanúgy lesz lehetőség az Egységes Kérelmen belül a támogatások igénylésére, mint az idén. Megmarad a területalapú támogatás (SAPS) és a Zöldítés rendszere és összege, valamint a termeléshez kötött kiegészítő támogatások igénylésének lehetősége is. (zöldség, gyümölcs, fehérjenövények stb.) Az állatalapú támogatási lehetőségek sem változnak (szarvasmarha, anyajuh), mint ahogy a fiatal gazdálkodók hektáralapú kiegészítő támogatása is változatlanul fennmarad 2021-ben. 

.

Az átmenti év másik sajátossága, hogy a KAP 2014-2020 alapján indított többéves támogatási rendszereket (AKG, ÖKO, védett őshonos, állatjóléti támogatások) is folytatni kell, az átmeneti évben is biztosítva a támogatás lehetőségét a programokban résztvevőknek azokban az esetekben, amikor a kötelezettségvállalás 2020. december 31-én megszűnne. Ez praktikusan azt jelenti, hogy ezen többéves programok plusz egy évvel meghosszabbodnak. 

.

A hosszabbítás azonban felvett pár kérdést is, amelyek megoldása a részletek tisztázása után várható. 

  • Kötelező lesz-e programban maradni vagy nyilatkozni kell a folytatásról? 
  • Mi a teendő akkor, ha a programban lévő területek egy részének vagy egészének a földhasználati jogosultsága lejár 2020. december 31-én? 
  • Hogyan érinti a hosszabbítás a programban tett vállalásokat, teljesíthetőek-e azok a plusz évben is vagy az eredeti lejárat után erre már nem lesz lehetőség? 
  • AKG esetében a vetésszerkezeti előírásokban előírt százalékos értékek hogyan módosulnak a hosszabbítás következtében? Ez egyrészt azon 100 hektár alatti gazdálkodóknál is nehézséget jelent, akik a program első éveiben teljesítették pl. a zöldugarra vonatkozó 5 %-os kritériumot, és azután feltörték az ugarállományt, de azok számára is fontos lehet, akik az idei évben tervezték feltörni a zöldugar és szálas fehérjenövénnyel bevetett területeiket. 

.

A fenti gyors felsorolásból is látható, hogy a többéves programok hosszabbítása a lehetőségek mellett kihívásokat is jelent, ezért célszerű a gazdálkodóknak folyamatosan nyomon követni a témához kapcsolódó információkat, hogy megalapozott döntést tudjanak hozni a következő év támogatásairól. Ehhez hatékony segítséget jelenthet egy szaktanácsadó szolgáltatása.