VP-AKG programban részt vevők figyelmébe

Célszerű még most, a tavaszi vetések előtt akár szaktanácsadó bevonásával áttekinteni az AKG-ban tett vállalásokat és azok megvalósulását.

A 2020-as a 2015-ben indult VP Agrárkörnyezetgazdálkodási támogatás (AKG) megvalósításának utolsó éve. A támogatási kérelem benyújtása során számos alapkötelezettség mellett különböző választható kötelezettségeket vállalhatak a gazdálkodók. Ezen előírások betartását, illetve megvalósítását a Magyar Államkincstár a megvalósítási időszak során ellenőrzi a kijelölt gazdálkodóknál.  

A vállalások között számos olyan elem található, melyek ellenőrzése csak a működtetési időszak utolsó évében vagy azt követően lehetséges – ilyen pl.: vetésszerkezeti előírások, agrotechnológiai követelmények stb. Az utólagos ellenőrzés azt is jelenti, hogy az így megállapított esetleges hiányosságok miatt a gazdálkodó részére már kifizetett támogatási összegből keletkezhet visszafizetési kötelezettség!  

Ezért célszerű még most, a tavaszi vetések előtt akár szaktanácsadó bevonásával áttekinteni az AKG-ban tett vállalásokat és azok megvalósulását, hogy a program sikeres lezárását követően az ellenőrzéseken is minden renden legyen. Egy felkészült szaktanácsadó azon túl, hogy áttekinti a gazdálkodóval az előírások teljesülését, segítséget tud nyújtani abban is, hogy minimalizálja a gazdálkodó a szankció mértékét, ha valami nem teljesen megfelelően alakult a program végrehajtása során. 

A fenti áttekintés azon gazdálkodók számára is célszerű, akik a VP AKG 2016 programban pályáztak sikerrel, hiszen náluk még két év áll rendelkezésre a hiányosságok korrigálására.