A Feltételesség és az Agrár-ökológiai Program aktualitásai és várható változásai 2024-től

Közeledik az új támogatási rendszer első évének vége, azonban még most is célszerű áttekinteni az idei vállalásokat és – a várható változásokra tekintettel – tervezni a következő év feladatait.

A 2023. évi Egységes Kérelemben vállalt AÖP támogatáshoz kapcsolódó vállalásokat 2023. december 31-ig lehet teljesíteni. Ez érvényes a gyep földhasználati kategória esetén a kaszálásokra is – akár alternáló kasza használatáról van szó, akár az évi legalább egyszeri kaszálás teljesítéséről.

Szántó földhasználati kategóriában tett mikrobiológiai készítmények vagy növény- illetve talajkondicionáló készítmények kijuttatására vonatkozó vállalás esetén szintén december 31-ig van lehetőség a kijuttatásra, de csak abban az esetben, ha az alkalmazás megfelel a szer engedélyokiratában foglalt feltételeknek. A növénykondicionáló kijuttatása történhet az őszi vetésű kultúrára is, de ekkor csak abban az esetben teljesül a vállalás, ha a szer kijuttatására vonatkozó paraméterek (gyakoriság, dózis, növény fejlettségi állapot) egy növény esetén teljesülnek.

Tehát pl. az a gyakorlat nem elfogadható, ha egy növénykondicionáló készítményt vegetatív időszakban kétszer kell alkalmazni, akkor az egyik kijuttatás az idei főnövényre kerül bejelentésre, míg a másik alkalom már az őszi vetésű következő növényre történik.

Szintén az előírásokból következik, hogy a 2024-es évben tett vállalásoknál a 2023-ban kijutatott szereket nem veszik figyelembe még akkor sem, ha a 2024. évi Egységes Kérelemben ezek a kultúrák lesznek főnövényként bejelentve. Ez a kritérium a mikrobiológiai készítményekre, a  növény- illetve talajkondicionáló készítményekre és a karbamidra is vonatkozik. Csak azok a kijuttatások vehetők figyelembe a tárgyévi AÖP igénylésnél, melyek a tárgyévben kerültek megvalósításra.

Az AÖP programban való részvétel további fontos előírása a gazdálkodási napló folyamatos vezetése és a napló adatainak feltöltése a NÉBIH elektronikus gazdálkodási napló rendszerébe 2024. január 31-ig. Ennek elmulasztása az AÖP támogatási kérelem elutasítását eredményezheti!

Jelenleg olyan információk jelentek meg, hogy 2024-től is marad az idei rendszer, tehát a napló folyamatos vezetése elektronikusan vagy papír alapon lesz kötelező, és a napló adatainak a NÉBIH elektronikus gazdálkodási napló rendszerébe való feltöltésére 2025. január 31-ig lesz lehetőség. Természetesen jövőre is megteheti  gazdálkodó, hogy a naplót közvetlenül a NÉBIH eGN rendszerébe rögzíti.

A támogatás tavaszi meghirdetése óta enyhültek a nem teljesítésre vonatkozó szankciók. Induláskor főszabály szerint amennyiben egy érintett táblán nem valósul meg a vállalt előírás, akkor a teljes AÖP támogatás elutasításra került volna – tehát nem csak az érintett földhasználati kategória (pl.: szántó), hanem az összes, a kérelemben szereplő kategóriában.

A módosítások után, ha a gazdálkodó több földhasználati kategóriában is igényelte az AÖP támogatást és maximum egy kategóriában nem teljesíti a vállalásokat akkor csökkentett támogatási összegre lehet jogosult.

A könnyebb megértés miatt nézzünk egy példát:

A gazdálkodó szántó és gyep földhasználati kategóriában is igényelte az AÖP támogatást, azonban a gyepek esetén a vállalást nem tudta teljesíteni, így a gyep földhasználati kategóriában meg nem felelés kerül megállapításra.

A eset:

A gyep területe kevesebb, mint a teljes támogatott terület 30 %-a, ekkor a támogatás 50 %-ra lesz jogosult.

B eset:

A gyep területe kevesebb, mint a teljes támogatott terület 50 %-a, ekkor a támogatás 30 %-ra lesz jogosult.

C eset:

A gyep területe több, mint a teljes támogatott terület 50 %-a, ekkor a támogatás elutasításra kerül.

Sajnos ez azt is jelenti, hogy azoknál a gazdálkodóknál, akik csak egy földhasználati kategóriában igényelték az AÖP támogatást, az eredeti rendelkezéseknek megfelelően a teljes támogatás elveszik, ha nem teljesítik az AÖP vállalást függetlenül attól, hogy részben teljesült-e.

.

Új AÖP gyakorlatok

Az idei évben az AKG és ÖKO gyepes célprogramban részt vevő gazdálkodók szegényes kínálatból választhattak az AÖP gyakorlatok vállalásakor. Az alternáló kasza alkalmazása, illetve a pásztoroló vagy szakaszos legeltetés teljesítése két olyan feltétel volt, melyek megvalósítása jelentős munkaszervezési és technológiai kihívást jelentett az igénylőknek.

2024-től a választható gyakorlatok köre kibővül az alábbiakkal:

  • kaszálás esetén legalább 10 cm tarló hagyása (1 pont)
  • gyepterületek legalább 50 %-ának legeltetése őshonos haszonállatfajtával (1 pont)
  • alternáló kasza mellett hátsó felfüggesztésű, illetve vontatott, szársértő nélküli kasza használata is elfogadott lesz (2 pont)

Ültetvények esetén a biológiai ágens alkalmazása gyakorlat kiegészül a feromonos légtértelítéssel.

A végleges feltételek jogszabályban történő megjelenése januárban várható.

.

Változások a Feltételesség szabályaiban

A Feltételesség előíráscsomag esetén jelentős változás, hogy 2024-től megszűnik a mentesség a Nem termelő területek és tájképi elemek (NPLFA) kijelölésére vonatkozóan.

Így a rendeletben meghatározott kivételektől eltekintve minden gazdálkodó köteles a támogatásba bevont területek minimum 4 %-án NPLFA területet kijelölni, ami lehet nem termelő tájképi elem illetve terület, vagy talajtakarásos parlag.

A másik lehetőség a 7 % NPLFA elem kijelölése, amelyből minimum 3 % nem termelő tájképi elem vagy terület illetve talajtakarásos parlag és a fennmaradó 4 %-ban elszámolható az ökológiai másodvetés és a nitrogénmegkötő növénnyel bevetett terület is.

A 10 hektárnál kisebb területen gazdálkodók mentességet kapnak a kötelezettség alól, illetve bizonyos állandó kultúrák magas aránya is mentességet jelenthet.

Tervezhetőség és kiszámíthatóság szempontjából sok gazdálkodó fogja választani a talajtakarásos parlagterület kijelölését. A kijelölésre kerülő tábla hasznosítása lehet tarló vagy kultúrnövénnyel borított terület (pillangós, egynyári vagy évelő szálas takarmánynövény- keverékkel borított terület, zöldugar keverékkel borított terület stb.) és ideiglenes gyepterület is, azonban fontos kitétel, hogy január 1. és augusztus 31. között csak mechanikai gyomirtás, a tisztító kaszálás és tisztító legeltetés engedélyezett, de a kaszálékot tilos lehordani a területről. A talajtakarásra alkalmazható növények tervezett listája ITT érhető el.

Így, amennyiben vetett kultúrákra szeretnénk jövőre NPLFA parlagot jelenteni, akkor a vetési munkálatokat még az idei évben el kell végezni, kivéve a méhlegelő keverék és a vadvirágos keverék vetése esetén, mert ezek 2024. április 15-ig elvethetők az NPLFA parlagra is.

A vadvirágos keverék új elem a támogatási rendszerben. Lényege, hogy gyepalkotókba vagy zöldtrágya, illetve zöldugar keverékekbe 5-10 % arányban 3-4 féle vadvirágot keverünk. A vadvirágnak minősülő növények tervezett listája ITT érhető el.

A rendelet megjelenésekor kiderülhet az is, hogy a vadvirágos keverék csak új telepítésként valósítható-e meg vagy a már meglévő alapkeverék vadvirágokkal történő felülvetése is elfogadott gyakorlat lesz-e.

Ha 2024-ben megjelölt talajtakarásos parlagterületen olyan, 2023 őszén vetett növénykultúra található, mely nem szerepel a listában, akkor a kultúrát legkésőbb 2023. június 9-ig szárzúzással meg kell semmisíteni, és ennek tényét 15 napon belül az EK felületen be is kell jelenteni.

Parlagterület esetén 2024. január 1. és augusztus 31. között tilos a tábla területén:

  • vetés (kivéve a vadvirágos keverék és a méhlegelő keverék)
  • betakarítás
  • növény védőszeres kezelés
  • talajművelési eljárások, a sekély tarlóhántás is

Külön problémát jelenthet az az eset, ha valaki az idei évi kukorica tarlót kívánja jövőre talajtakarásos parlagként bejelenteni. A 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet értelmében a kukorica-,  cirok- és kenderszár maradványokat április 15-ig meg kell semmisíteni a maradványok talajba forgatásával vagy más módon, így ezen területek esetén mindenképpen célszerű az idei évben elvégezni a leforgatást, mert ha jövőre talajtakarásos parlagnak kívánjuk bejelenteni, akkor január 1-jét követően erre már nem lesz lehetőség.