Új támogatási lehetőség húsmarhatartóknak

Forrás: pixabay

A Közös Agrárpolitika keretében új, ötéves támogatási program került meghirdetésre a húshasznú szarvasmarha ágazat szereplői részére. A program célja az önkéntesen vállalt állatjóléti intézkedések költségeinek kompenzálása.

A támogatási kérelem benyújtására 2024. június 3. és 2024. július 3. között lesz lehetőség elektronikus úton.

A támogatási kérelem benyújtására azon mezőgazdasági termelők jogosultak, akik:

  • rendelkeznek FELIR azonosító számmal
  • rendelkeznek a TIR rendszerben tartási hely és tenyésztési azonosítóval
  • betartják az ENAR rendelet nyilvántartásra vonatkozó előírásait
  • megfelelnek az állatjóléti előírásoknak.

A támogatott fajták listáját a Felhívás 1. számú melléklete tartalmazza, a támogatásra jogosult a mellékletben szereplő fajták 7 hónapnál idősebb nőivarú egyedei.

A támogatási időszak alatt a támogatási kérelemben megadott állatlétszámot fent kell tartani. Ha az állatállomány a megvalósítási időszakban egy alkalommal a támogatói okiratban meghatározott állatlétszám 50 %-a alá csökken, akkor a támogatási összeg 50%-kal csökkentésre kerül.

A kérelmek pontozással kerülnek értékelésre, az elérhető 100 pontból minimum 20 pont teljesítése kötelező, de az Irányító Hatóság a beérkezett kérelmek sorrendjének megállapításakor – ha az igényelt összeg meghaladja a támogatási keretet – magasabb minimum pontszámot is megállapíthat.

.

Többletpontot jelentő szempontok:

  • szakirányú végzettség
  • tesztüzemi rendszerben való részvétel
  • elismert tenyésztőszervezeti, termelői csoporti, TÉSZ vagy termelői integrációs szervezeti tagság
  • állatjóléti felelőssel való rendelkezés
  • több választható kötelezettség vállalása.

.

A kötelezettségvállalási időszak kezdete 2024. május 1.

A több élettér, legelő biztosítása választható előírás ellenőrzésekor figyelembe vehető legelőterület nagyságát a tárgyévet megelőző évben beadott Egységes Kérelemben benyújtott legelőterületek adatai alapján kell megállapítani. Tehát a 2025-ben benyújtásra kerülő kifizetési kérelem esetén a 2024. évi Egységes Kérelemben legelőként megadott területek kerülnek figyelembe vételre.

Fontos elem, hogy a támogatási kérelem benyújtását követően hiánypótlás benyújtására nincs lehetőség, kizárólag adategyeztetésre kerülhet sor, ha a kérelem adatai ellentmondásosak.

.

A kérelemben kötelezően megvalósítandó és választható tevékenységek alapján kerül megállapításra a támogatás összege.

Lehetőség van kizárólag a kötelezően megvalósítandó tevékenységek vállalására, ebben az esetben  évente 122,5 €/ÁE (ÁE=állategység) támogatás igényelhető, míg valamennyi választható előírás vállalása  esetén a maximális támogatás összege évente 258,5 €/ÁE.

Kötelezően megvalósítandó tevékenységek:

  • több gondozói felügyelet biztosítása (28,1 €/ÁA/év): az állomány ellenőrzése minimum naponta két alkalommal és telepi munkanapló naprakész vezetése
  • belső élősködő (endoparazita) fertőzöttség ellenőrzése és az ellenük történő szakszerű védekezés (39,8 €/ÁE/év): a fertőzöttség ellenőrzését évente legalább kettő alkalommal el kell végezni. Legeltetés esetén a legelőre kihajtás előtt és a behajtás után kell az ellenőrzést elvégezni, amennyiben az állomány esetén legeltetés nem történik, akkor áprilisban és novemberben kell a vizsgálatot elvégezni.
    A vizsgálat során a laboratórium által megadott módon bélsármintát kell gyűjteni és a vizsgálat elvégzésére a mintákat be kell küldeni a laboratórium részére.
    Az eredmények ismeretében a kezelő állatorvos által meghatározott kezeléseket el kell végezni, a szükséges adatokat a telepi munkanaplóba rögzíteni kell és a kapcsolódó valamennyi dokumentumot (laboreredmény, alkalmazott készítmények számlája, stb.) meg kell őrizni.
  • külső élősködők (ektoparaziták) elleni védekezés, különös tekintettel a legyek, szúnyogok, nyüvek elleni védekezésre (54,6 €/ÁE/év): az állatorvos által végzett, injekciós formában történő kezelést évente kétszer, továbbá az állattartók által történő pour on formában végzett kezelést évente négyszer kell elvégezni figyelembe véve a készítmények hatásidejét és a légy- és szúnyoginváziónak leginkább kitett időszakot.
    A kezelésekhez kapcsolódó valamennyi számlát és dokumentumot meg kell őrizni és az elvégzett kezelések adatait a telepi naplóba kell rögzíteni.

Választható tevékenységek:

  • ásványi anyag kiegészítés biztosítása (50,7 €/ÁE/év): legelőterületek esetén MEPAR blokkazonosítónként talajvizsgálatot kell végezni az első támogatási évben, valamint az etetett takarmányok vonatkozásában évente egyszer ásványi anyag vizsgálatot kell végeztetni.
    Az eredmények figyelembevételével szükséges gondoskodni az ásványi anyag kiegészítésről.
    A vállaláshoz kapcsolódó valamennyi dokumentumot meg kell őrizni.
  • csülökápolás biztosítása (5,5 €/ÁE/év): évente egyszer a teljes állomány esetén kötelező a csülök állapotának vizsgálata, a lábfürösztés, a csülökápolás és a körmölés elvégzése vagy elvégeztetése. Az ápoláshoz kapcsolódó adatokat a telepi naplóba rögzíteni szükséges.
    A vállaláshoz kapcsolódó valamennyi dokumentumot meg kell őrizni.
  • többlet almozás biztosítása (39,3 €/ÁE/év): évente a legeltetési időszakon kívül 3 kg alom/nap/ÁE alapalom ellátáson túl legalább további 900 kg/ÁE többlet almozást kell biztosítani.
    A többlet alom biztosításával a szabadon tartott állatok számára pihenődombot kell kialakítani és az istállón belül száraz pihenőteret kell biztosítani.
    Az almozási nyilvántartást a telepi naplóban szükséges vezetni.
    A felhasznált alom mennyiségének igazolása saját termelés esetén a gazdálkodási napló adatai alapján történik, külső beszerzés esetén a számlák másolatát a telepi naplóhoz kell csatolni.
  • több élettér, legelő biztosítása (40,5 €/ÁE/év): a vállalás keretében a legeltetési  időszakon kívül többlet pihenőteret kell biztosítani, szabad tartás esetén min. 5m2/ÁE, kifutós tartás esetén minimum 8 m2/ÁE mértékben.
    Legeltetetési kötelezettség a támogatott egyedek vonatkozásában évente legalább 150 napon keresztül.
    A legeltetésről a gazdálkodási napló vonatkozó betétlapjának vezetése kötelező, a pihenőtér kialakítására vonatkozó adatokat a telepi naplóban kell rögzíteni.

.

A pályázati feltételek teljesítésének ellenőrzésekor kiemelt jelentőségű a tevékenységek megfelelő adminisztrációja, ezért mindenképpen javasolt szaktanácsadás folyamatos igénybe vétele a megvalósítási időszakban, és a kérelem benyújtása előtt is célszerű lehet közösen elemezni az egyes vállalások teljesíthetőségét és az esetleges jogkövetkezményeket.