Fontos határidő-módosítás a családi gazdaságok nyilvántartásba vételével kapcsolatban

A veszélyhelyzetre tekintettel a 688/2020.(XII. 29.) Kormányrendelet kedvező változást hozott a 2020. december 31-ig a családi gazdaságok létrehozására vagy módosítására vonatkozó kérelmek elfogadásával kapcsolatosan.

A családi gazdaságokról szóló 2020. CXXIII. törvény az őstermelőkre, családi gazdaságokra vonatkozó rendelkezéseiről már több bejegyzésben foglalkoztunk. A törvény fontos változása, hogy 2021. január 1-től családi gazdaság tagja csak 16. életévét betöltött magánszemély lehet, ami jelentős korlátozás az eddigi szabályozáshoz képest.

Szintén a törvény rendelkezik arról, hogy azon 16. év alatti gazdálkodók, akik 2020. december 31-én már tagjai egy családi gazdaságnak azok továbbra is tagok maradhatnak.

Fenti változások miatt decemberben jelentősen megnőtt az új családi gazdaságok létrehozására vagy a meglévő családi gazdaság bővítésére vonatkozó kérelmek száma a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezeteinél, hiszen a jogszabály eredeti szándéka szerint csak azon kérelmeket lehet volna figyelembe venni, amelyek 2020. december 31. előtt jogerős határozattal rendelkeznek.

A december 29-én kihirdetett kormányrendelet alapján, azon kérelmek esetében, melyeket 2020. december 31-ig benyújtanak a Kamara felé úgy kell tekinteni, mintha a nyilvántartásba vételre vagy a bővítésre 2020. december 31-ig sor került volna még akkor is, ha a jogerős helyt adó döntés meghozatalára csak 2021-ben kerül sor.

.

Kapcsolódó: